Analityka i bezpieczeństwo zdrowotne żywności
-
Liczba semestrów
2 semestry
-
Liczba godzin
200 godzin
-
Opłata za semestr
1 515 zł za semestr
Możliwość płatności ratalnych bez dodatkowych kosztów.
-
Jednostka prowadząca
Kolegium Nauk Przyrodniczych
Zakład Chemii i Toksykologii Żywności
-
Kierownik studiów
prof. dr hab. inż. Małgorzata Dżugan
Opis studiów podyplomowych Analityka i bezpieczeństwo zdrowotne żywności
Studia przeznaczone są dla absolwentów zarówno magisterskich jak i zawodowych studiów wyższych z zakresu nauk rolniczych, przyrodniczych i biologicznych, a także dla osób z dyplomem ukończenia innych wydziałów, które są zatrudnione na stanowiskach technologicznych w zakładach przetwórczych przemysłu rolno-spożywczego lub osób zainteresowanych tematyką studiów.
Treści programowe realizowane w trakcie studiów bazują na praktycznym wdrożeniu najnowszych metod analitycznych stosowanych w badaniu żywności, stąd też studia mogą zainteresować absolwentów kierunków rolniczych, ochrony środowiska, technologii żywności i żywienia człowieka i biotechnologii, a także pracowników małych i średnich przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego, wykorzystujących techniki pomiarowe, analityczne i diagnostyczne do badania żywności.
Absolwenci studiów uzyskają wiedzę z zakresu analityki, systemów bezpieczeństwa i jakości żywności a także umiejętności poszerzające kwalifikacje do pracy w laboratoriach chemicznych, mikrobiologicznych i biotechnologicznych przy zakładach produkcyjnych spożywczych, Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych oraz ośrodkach badawczych związanych z sektorem rolno-spożywczym. Zdobyta wiedza umożliwi absolwentom studiów podejmowanie właściwych działań w pracy zawodowej jak również przekazywanie informacji społeczeństwu, szczególnie przy wzrastającym zainteresowaniu jakością zdrowotną żywności.
Warunkiem ukończenia studiów jest zaliczenie wszystkich przedmiotów przewidzianych w planie studiów. Absolwenci otrzymają świadectwo ukończenia studiów podyplomowych
Program studiów podyplomowych Analityka i bezpieczeństwo zdrowotne żywności
Program studiów obejmuje zajęcia dydaktyczne w formie wykładów, laboratoriów i e- learningu.
- chemia środków spożywczych,
- biochemiczne metody toksyczności i detoksykacji,
- analiza instrumentalna w badaniu żywności,
- bezpieczeństwo i analityka mikrobiologiczna żywności,
- prawne aspekty bezpieczeństwa i kontroli żywności,
- aspekty zdrowotne żywności,
- systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności,
- żywność genetycznie modyfikowana,
- jakość i rodzaje opakowań,
- toksykologia żywności,
- ocena jakości żywności,
- substancje dodatkowe w żywności,
- metody spektroskopowe w analizie żywności,
- analiza śladowa w badaniach żywności,
- nowoczesne metody badania jakości żywności,
- składniki diety - galeria cząsteczek.
Rekrutacja odbywa się drogą elektroniczną, w sposób ciągły, do zorganizowania grupy.
Wymagane wykształcenie:
- kandydat na studia podyplomowe musi posiadać wykształcenie wyższe (ukończone studia I lub II stopnia lub jednolite magisterskie),
Zasady rekrutacji:
- podstawą przyjęcia na studia podyplomowe jest rejestracja elektroniczna oraz złożenie kompletu dokumentów w wyznaczonym terminie,
- o przyjęciu na studia decyduje kolejność zgłoszeń.
Wymagane dokumenty:
- podanie o przyjęcie na studia podyplomowe wraz z załącznikami, wygenerowane z systemu rekrutacyjnego IRK,
- kopia dyplomu ukończenia studiów wyższych (oryginał do wglądu),
Dostarczenie dokumentów:
Podpisane podanie wraz z załącznikami i kompletem dokumentów należy dostarczyć do Działu Kształcenia Podyplomowego UR – ul. Pigonia 8, 35-959 Rzeszów (KONTAKT).